XXIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
rok szkolny 2018/2019

 

Do II etapu Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zakwalifikowały się 2 osoby:

- Natalia Nizioł - klasa 2J

- Paulina Miciuda - klasa 3D

Życzymy dalszych sukcesów.

 

 

TEMATYKA WIODĄCA
XXIII EDYCJI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI: 

Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu

  1. Początki wykorzystania mleka i przetworów z mleka w żywieniu człowieka.
  2. Pozyskiwanie, skład i jakość mleka.
  3. Biopreparaty stosowane w mleczarstwie.
  4. Rodzaje produktów mleczarskich w Polsce i na świecie.
  5. Mleko spożywcze i śmietanka oraz koncentraty mleka.
  6. Mleko fermentowane i śmietana.
  7. Masło i produkty masłopodobne.
  8. Sery podpuszczkowe, twarogowe i topione.
  9. Desery mleczne i lody.
  10. Serwatka i kierunki jej wykorzystania.
  11. Potrawy z mleka i produktów mleczarskich.
  12. Wartość odżywcza produktów mlecznych.
  13. Rola produktów mleczarskich w żywieniu ludzi zdrowych i chorych.
  14. Preparaty zastępujące mleko kobiece, w tym mleka modyfikowane.

 

 


Fanpage 2LO