XXIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
rok szkolny 2018/2019
Do II etapu Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zakwalifikowały się 2 osoby:
- Natalia Nizioł - klasa 2J
- Paulina Miciuda - klasa 3D
Życzymy dalszych sukcesów.
TEMATYKA WIODĄCA
XXIII EDYCJI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI:
Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu
- Początki wykorzystania mleka i przetworów z mleka w żywieniu człowieka.
- Pozyskiwanie, skład i jakość mleka.
- Biopreparaty stosowane w mleczarstwie.
- Rodzaje produktów mleczarskich w Polsce i na świecie.
- Mleko spożywcze i śmietanka oraz koncentraty mleka.
- Mleko fermentowane i śmietana.
- Masło i produkty masłopodobne.
- Sery podpuszczkowe, twarogowe i topione.
- Desery mleczne i lody.
- Serwatka i kierunki jej wykorzystania.
- Potrawy z mleka i produktów mleczarskich.
- Wartość odżywcza produktów mlecznych.
- Rola produktów mleczarskich w żywieniu ludzi zdrowych i chorych.
- Preparaty zastępujące mleko kobiece, w tym mleka modyfikowane.